Skip to main content
[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_column_text]

VZW ALEGRIA

De VZW ALEGRIA heeft als doel binnen het arrondissement Turnhout mensen met kanker en hun omgeving door middel van goed opgeleide vrijwilligers te helpen omgaan met de ziekte en hen daarin tot steun te zijn door middel van gesprek. Het aanbod omvat eveneens mogelijkheden voor contacten met lotgenoten, creatieve activiteiten, vorming en het verstrekken van informatie.
ALEGRIA wil in de toekomst ook meer en meer actief inspelen op de wensen en behoeften van de doelgroep om zo bij te dragen tot een verbetering van de levenskwaliteit van mensen met kanker en hun omgeving. ALEGRIA wil een plaats zijn waar mensen met kanker terecht kunnen voor alle niet-medische zaken rond kanker. Door de toenemende vergrijzing en de verbetering van de diverse medische behandelingen, zal de nood aan psychosociale ondersteuning voor deze doelgroep de komende jaren exponentieel toenemen.

Deze vzw, die gevestigd is in de Stationsstraat in Turnhout, is een ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en hun naaste omgeving. Bij Alegria kunnen mensen terecht voor informatie, een ondersteunend gesprek of een koffiemoment met lotgenoten. Bovendien organiseren zij regelmatig infosessies en groepsactiviteiten. De vzw is voor haar werking voornamelijk afhankelijk van donaties van externen.

Op 19 mei 2012, na de rit, overhandigde Kempenfietst.be een cheque van maar liefst 22.000 euro aan Alegria. Dit bedrag is afkomstig van de voormalige bijscholingsorganisatie CRPMO, later omgedoopt tot Navorming Kempen. Dit was een structuur die bijscholing organiseerde voor alle Kempense artsen en hiervoor logistieke steun kreeg van Janssen Pharmaceutica, die trouwens ook voor de vzw Alegria een grote logistieke hulp betekent.

De overhandiging van de cheque vond plaats op de terreinen van KV Turnhout, die zich als enige derdeklasser in de Belgische competitie heeft geëngageerd om goede doelen te steunen, en dus meer wil zijn dan enkel een voetbalploeg.

Ispahan vzw

ispahanIspahan vzw biedt palliatieve thuiszorg binnen het arrondissement Turnhout. Jaarlijks begeleidt Ispahan meer dan 600 patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en die thuis verblijven. In samenwerking met mantelzorgers en betrokken hulpverleners tracht men mogelijk te maken dat de zieke thuis comfortabel verzorgd kan worden. Hierbij wordt een beroep gedaan op een professioneel team van palliatief verpleegkundigen en meer dan 50 vrijwilligers. De afgelopen 5 jaar stijgt het aantal begeleidingen telkens met 10% en alle patiënten worden verder geholpen. De financiering volgt niet mee. Daarom is extra steun vanuit liefdadigheid noodzakelijk om verder te blijven bestaan.

Kempenfietst.be schenkt hometrainers aan oncologische patiënten die in isolatie moeten verblijven

Sommige patiënten met een kwaadaardige ziekte moeten een intensieve behandeling ondergaan waardoor hun weerstand daalt en ze soms weken in isolatie moeten liggen. Een voorbeeld hiervan zijn patiënten die een stamceltransplantatie ondergaan. Deze patiënten moeten gedurende drie tot vijf weken gehospitaliseerd worden, het grootste deel van de tijd op hun kamer blijven en mogen slechts beperkt bezoek ontvangen. Zowel psychisch als fysisch is dit zwaar. Het is dan ook zeer belangrijk dat deze patiënten de nodige steun krijgen. Eén van de initiatieven is het aanbieden van een hometrainer op de kamer. Het geeft de patiënt de mogelijkheid om in conditie te blijven. Bovendien heeft hij een tijdsbesteding zodat hij zich minder verveelt en eenzaam voelt. Het grootste voordeel heeft te maken met de revalidatie achteraf. Die zal een pak vlotter verlopen waardoor de patiënt sneller een normaal leven kan opbouwen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” id=”pink” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_column_text]

Pink Ribbonettes

Onder steun van Pink Ribbon zijn er sinds juni 2016 verschillende Pink Ribbonettes groepen ontstaan, waarbij (ex-)borstkankerpatiënten wekelijks samenkomen om te varen in groep. Kanovaren is een goede therapie voor (ex-)borstkankerpatiënten die problemen hebben met lymfoedeem. De vaarbeweging is een natuurlijke lymfedrainage en bestrijdt het ‘dikke arm’ fenomeen. Daarnaast is sporten een goede preventie tegen kanker. Samen sporten in een groep met lotgenoten is bovendien ook een steun én een statement naar de buitenwereld dat wij sterk zijn en niet bij de pakken blijven zitten. Alhoewel het in België nog onbekend was, bestaat het varen voor borstkankerpatiënten intussen wereldwijd al meer dan 20 jaar. Het is in Canada ontstaan op initiatief van Prof MacKenzie als ‘A breast in a boat’. Over die 20 jaar zijn er in 170 landen groepen van dames ontstaan die in hun ‘drakenboot’ varen en is de doeltreffendheid van de therapie meer dan eens bewezen. Ondertussen wordt er gevaren in Turnhout, Lier, Brussel en Leuven.

The Pink Ribbonettes Turnhout zijn gestart in juni 2016 als onderdeel van Technico Kajak Club en varen wekelijks met een Canadese kano voor
10 personen op het kanaal Dessel-Schoten in Turnhout. Ondertussen zijn er verschillende dames bijgekomen, zodat de aankoop van een tweede boot noodzakelijk is zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om aan te sluiten. Het is de grote droom van elke groep Ribbonettes om te kunnen varen in een eigen drakenboot. De dames in Brussel hebben hun eigen drakenboot al ingehuldigd begin februari. De Turnhoutse Ribbonettes willen graag de tweede groep zijn die hun eigen drakenboot te water mag laten. Om deze droom te realiseren, krijgen zij de financiële steun van ‘kempenfietst’.

[button open_new_tab=”true” color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”large” url=”/wp-content/uploads/2017/03/KEMPENFIETST-daagt-The-Pink-Ribbonettes-Turnhout-uit.docx” text=”Meer info over Vaarstunt 29 april” color_override=”” image=”fa-file-word-o”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” id=”pink” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default”][vc_column_text]

Blijde Gedachten

Leerlingen van het 2de jaar van de richting Kunst van het Heilig Graf in Turnhout werken in de loop van het schooljaar rond het thema Blijde Gedachten. Zij zoeken, samen met een kunstenaar, naar een manier om door middel van kunst troost en hoop te brengen voor mensen die zich in een moeilijke fase van hun leven bevinden. Mooie beelden en teksten kunnen negatieve gedachten breken en positieve krachten losmaken. De nog erg jonge leerlingen leren op een spontane manier hoe ze mensen via allerlei kunstvormen moed en hoop kunnen geven. Dit jaar heeft de kunstenares Marie Snauwaert haar schouders mee onder het project gezet.

Wat begonnen is met een klein voorzichtig kunstproject binnen de muren van de wachtkamer van oncologie in het AZ Sint Elisabeth is nu in vier jaar ontluikt tot een serieus project dat ook buiten de grenzen van Turnhout hoop en troost biedt.

De kunstwerken worden gedurende een gans jaar tentoongesteld in het ziekenhuis. De patiënten en bezoekers kunnen ook interactief deelnemen aan het project door hun ervaringen neer te schrijven. Hieruit zijn al mooie pakkende verhalen voortgevloeid.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]